« Adil bir dünya için bir şey yap! » kampanyası – 2020 Asya Yılı

Conseil pour la Justice, l'Egalité et la Paix

« Adil bir dünya için bir şey yap! » kampanyası – 2020 Asya Yılı

Merkezi Strazburg’da bulunan ve 15 Avrupa ülkesinde temsil edilen COJEP International; Avrupa Konseyi, BM, AP, AGİT, Avrupa Temel Haklar Ajansı ve UNESCO’ya akredite uluslararası bir kuruluştur.

Gençlik, ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele, demokratik katılım ve eşit haklar alanında uluslararası çalışmalar yürütmektedir. Dünyada ve Uluslararası kuruluşlardaki adaletsizliklere dikkat çekmek için « Adil bir dünya için bir şey yap! » kampanyasını başlattı. 3 yıl sürecek kampanya 2019 yılında Afrika yılı olarak startı verildi.

Yıl içinde Afrika kökenli sivil toplum örgütleri GCJR, ODES, PASTEF, CİRİD, AİJEİP ve PANAFRİKAN UMOJA gibi bir çok dernekle konferanslar düzenlendi.

Birleşmiş milletler New-york, Birleşmiş milletler Cenevre, Unesco Paris, gibi uluslarası kuruluşlar da gerçekleştirilen konferanslara önemli aktivist, akademisyen ve siyasetçiler katılarak Afrika’nın potansiyeli tecrübesi ve tarihsel birikimi ile dünya barışına sunabileceği katkılar ele alındı.

Afrika’nın kanlı sömürge tarihine vurgu yapılarak Afrika’nın, Afrikalılara bırakılması vurgulandı. Farklı sivil toplum örgütlerinin adil bir dünya için bir şeyler yapma tecrübesi edinmesi sağlandı. Bu amaçla, bir araya gelen farklı sivil toplum örgütleri adalet bilincinin tek başına siyasilere terk edilmeyecek kadar kıymetli bir şey olduğu vurgulandı.

Adil bir dünya için bir şey yap kampanyamızın ikinci yılı 16 Ocak’ta UNESCO da 2020 Asya yılı olarak Start verilecektir. Yıl içinde, Avrupa parlamentosu, Avrupa konseyi, Birleşmiş milletler Cenevre ve Birleşmiş milletler New-York’ta sekiz farklı başlıkta konferanslar yapılması planlanmıştır.2020 yılı etkinlikleri Asya’nın önemli sivil toplum kuruşları, aktivist ,akademisyen ve siyasetçilerinin katılımlarıyla gerçekleştirilecektir.

2021 yılında Amerika ve Avrupa yılıyla, üç yıllık adil bir dünya için bir şey yap kampanyamızın ilk aşaması tamamlanmış olacaktır. Üçüncü yılın sonunda Afrika, Asya, Amerika ve Avrupa’dan bir araya gelerek birlikte adil bir dünya için çalışan derneklerimizle küresel adalet için küresel NGO formu yapılacaktır. Bu forumda önümüzdeki yıllar da küresel adalet arayışımızın yol haritası çıkarılacaktır.

– « Sonsuza kadar adalet, Sonsuza kadar hürriyet » –

Asya yili – Basin bildirisi – TR-1

Ali Gedikoğlu
Cojep international Genel Başkanı

Tags: , , , ,

Laisser un commentaire

fr_FRFrench